Vybavení pro cheerleaders: Cesta k perfektnímu výkonu

Kategorie: Rady a tipy Datum: Komentáře: 0 Zobrazeno: 4477

Soutěžní cheerleading je vysoce náročný sport, který vyžaduje precizní trénink a správné vybavení. Víte, co k němu patří?

Pro jednotlivce, kteří se snaží dosáhnout špičkových výkonů a soutěžit na vysoké úrovni, je důležité mít k dispozici vhodné vybavení. V tomto článku se podíváme na klíčové položky vybavení, které jsou nezbytné pro soutěžní cheerleading, a to jak v jeho sportovní variantě, tak pro taneční cheerleading.

Na úvod si rovnou řekněme, že český pojem roztleskávačka je tak trochu od obojího. Většina lidí si nejspíš představí školní tým cheerleaders na nějakém sportovním zápase. V Evropě ale školní týmy téměř nejsou, a tak rozlišujeme právě dvě uvedená zaměření: sportovní cheerleading a taneční cheerleading.

Oblečení značky Swedish Fall je navrženo pro maximální pohodlí při náročných pohybech

1. Tréninkové oblečení

Pro efektivní trénink je pohodlné a funkční tréninkové oblečení klíčové. Toto oblečení by mělo umožňovat volný pohyb a být vhodné pro fyzickou aktivitu. Ideální jsou tedy těsné legíny nebo kraťasy a elastické topy nebo trička.

Vhodné oblečení se bude samozřejmě lišit dle venkovní teploty a počasí a také druhu cheerleadingu, kterému se sportovec věnuje. Jiné oblečení může zvolit tanečnice, a jiné bude potřebovat sportovní cheerleader třeba na pozici base nebo naopak flyer (top) ve smíšeném, tedy CoEd týmu.

Obecně lze ale říci, že v letních měsících budou vhodnější na trénink kraťasy a lehké tričko, tílko nebo top. Vyzkoušejte také crop top - třeba z kolekce Swedish Fall. K dostání jsou s dlouhým i krátkým rukávem a teď prostě frčí.

V zimě je pak často příjemnější zvolit legíny či jiné dlouhé kalhoty, díky kterým svaly při tréninku nevychladnou. Velice oblíbeným doplňkem v chladnějších měsících jsou tepláky a mikiny, které je možné nosit i mimo tréninky.

U malých dětí pak jednoznačně vedou trička a kalhoty či kraťasy se třpytivými nápisy CHEER.

2. Cheerleadingové boty

Sportovní cheerleadingová obuv má obvykle speciální design, který je navržen pro podporu a stabilitu při akrobatických pohybech. Mají nízký profil a tenkou, hladkou podrážku, což umožňuje lepší kontakt s podložkou. Obvykle bývají bílé, ale záleží na nastavení daného týmu. Některé týmy upřednostňují černou barvu bot. 

Sportovní cheerleaders používají k tréninku i soutěžení speciální obuv

Boty by měly být pohodlné a dobře padnout na nohu. Nesmí být ani moc úzké - z toho pak často pramení křeče v chodidle, ani moc široké, aby šly dobře utáhnout a seděly těsně na nohu. Měly by poskytovat dostatečnou ochranu pro nohy a klouby před nárazy během skoků a akrobatických cvičení.

V dnešní době je možné nechat si vyrobit boty na míru s vlastním logem či dokonce v týmových barvách. Například značka No Limit nabízí personalizovaná boty V-RO, které můžete vidět třeba u amerického cheerleadingového klubu Top Gun

Při výběru cheerleadingových bot je třeba brát v úvahu nejen styl a vzhled, ale také funkčnost a bezpečnost. Je dobré konzultovat s trenérem nebo zkušenými cheerleaders, abyste našli vhodný model bot, který splňuje vaše potřeby a požadavky na výkon a pohodlí. Cheerleadingové boty jsou klíčovým prvkem vybavení pro každého, kdo se věnuje tomuto náročnému sportu.

Naopak pro taneční cheerleading se používají nejčastěji taneční piškoty, gymnastické ťapky nebo jiné druhy taneční obuvi dle preference a úrovně sportovce.

3. Mašle

Pro mnoho cheerleaders je mašle nedílnou součástí outfitu, a to nejen na soutěži, ale také na tréninku! Mašle vyjadřuje nadšení, spirit a často i nějakou konkrétní věc dle nápisu či potisku. Pochopitelně je to také ozdoba, takže bývá barevná a/nebo třpytivá. Fantazii se meze nekladou :)

Většina klubů má jednotnou mašli na soutěže, která ladí s uniformou. Bývají to mašle na míru, někdy jednoduché, jindy s propracovaným designem. Na tréninky pak většinou sportovci mohou nosit mašli dle vlastní volby. Místo mašle některé kluby volí třeba scrunchies, které jsou poslední dobou také velice oblíbené.

Děti milují pompony, zářivé barvy a krásné mašle

4. Pompony (Pom-pomy)

Pompony, česky také třásně, jsou nejen výrazným vizuálním prvkem, ale také součástí mnoha choreografií. Zatímco v tanečním cheerleadingu máme samostatnou kategorii Freestyle Pom, kde musí tanečnice mít pompony v rukou téměř po celou dobu sestavy, ve sportovním cheerleadingu se pomy používají pouze jako součást pokřiku.

Samozřejmě jsou pompony oblíbenou součástí každého vystoupení, lze s nimi tvořit efektní vlny, písmenka či obrázky. Holografické pompony se krásně třpytí, kdežto plastové pompony mají výraznou barvu a hodí se hlavně pro sportovní utkání. Střední variantou jsou pompony metalické, které mají pěkné odlesky.

Pro malé děti, rekreační cheerleading či na nácvik se hodí levnější druhy pomponů. Pozor, pompony se prodávají po 1 kuse, ne po párech!

5. Uniformy či kostýmy

Pro vystoupení či soutěže má každý tým svůj dres, neboli uniformu. Tento název vychází z toho, že - narozdíl od jiných sportů, kde má hráč či sportovec na dresu své jméno a číslo - uniformy jsou obvykle všechny stejné. Každý tým má svůj originální design a opět záleží na každém klubu, jakou variantu zvolí. Obvyklé jsou jednoduché i velice složité designy, které se vždy tvoří na míru.

V tanečním cherleadingu se pak častěji využívají nejrůznější kostýmy, kdy např. na kategorii Hip Hop dance by se asi uniforma úplně nehodila :)

Gymnastický koberec s pěnou

6. Pomůcky pro tréninky

Tréninková podložka je důležitým prvkem pro bezpečný trénink akrobacie, pyramid a skoků. Podložka by měla být dostatečně tlustá, aby absorbovala nárazy, a měla by být dostatečně velká, aby umožnila trénink široké škály pohybů pro celou skupinu sportovců.

Nejčastěji využívanou podložkou je tzv. gymnastický pěnový koberec. Jedná se o vrstvu tvrdé pěny, na kterou je nalepený koberec. Cheerleaders nejčastěji využívají tloušťku 3,5 cm pro tréninky v hale či tělocvičně s tvrdou podlahou. V případě umístění koberců na odpruženou podlahu se využívá tloušťka 2,5 cm.

Gymnastické koberce patří mezi základní bezpečnostní prvek pro sportovní cheerleaders. Ačkoliv se prosazuje postupné zvyšování obtížnosti (tzv. progrese), nelze někdy pádům z akrobacie či ze stuntů zabránit a měkká tréninková podložka pak může doslova i zachránit život.

Dalším typem podložek pro trénink především akrobacie je airtrack. Airtracky jsou nafukovací podložky či dráhy, které dodávají větší odraz a umožňují tak rychlejší a bezpečnější trénink gymnastických prvků.

Taneční cheerleaders se pak zřejmě pro své tréninky neobejdou bez zrcadel, která jsou velice důležitým prvkem pro taneční trénink, protože umožňují tanečníkům sledovat a zdokonalovat svou techniku.

Pro trénink doma lze pořídit kratší gymnastický koberec, žíněnku nebo dnes velmi oblíbené Airtracky na doma.

AirTrack

Vybavení, které se dále hodí, je samozřejmě celá řada - batohy, tejpy, ponožky, obaly na boty atd. Dnes jsme se ale zaměřili pouze na to nejdůležitější. Celkově vzato, sportovní cheerleading a taneční cheerleading jsou odlišné sporty s různými potřebami vybavení. Kdežto sportovní cheerleading se zaměřuje u nás především na provádění akrobatických a gymnastických prvků, tanec je umělecký výraz skrze různé taneční styly. Vybrání správného vybavení závisí na konkrétním sportu a stylu, který provozujete. Máte-li pochybnosti, neváhejte nás kontaktovat a my vám rádi poradíme.